Geboorte aangifte

Wanneer jouw baby geregistreerd staat bij de burgelijke stand, krijgt het meteen een burgerservicenummer (voorheen sofi-nummer) en heeft het rechten. Door aanmelding kan je bijvoorbeeld kinderbijslag krijgen.
Controleer bij aangifte of de betreffende ambtenaar de naam van jouw baby juist heeft gespeld. Een naam die geregistreerd is, kan niet zomaar worden gewijzigd.

Wie kan aangifte doen van geboorte? 

Iedere pas geboren baby wordt pas erkend als burger als deze ingeschreven is in het geboorteregister van de gemeentelijk burgerlijke stand. Registratie kan niet zomaar door derden gedaan worden, maar moet verricht worden door de juridische vader. Mocht jij nu verhinderd zijn dan kan alleen degene die bij het ter wereld komen van de baby aanwezig is geweest, geboorteaangifte doen.

Binnen hoeveel tijd geboorte aangifte doen?

Geboorteaangifte dient binnen drie werkdagen na de geboortedag gedaan te worden. Erkende feestdagen en het weekend worden hierin niet meegerekend. Het aangeven van een geboorte is gratis.

Waar moet je geboorte aangifte doen? 

Jouw baby moet worden aangemeld in de plaats/ gemeente waar het is geboren. Ben je woonachtig in Nieuw-Vennep bijvoorbeeld, maar vindt de bevalling plaats in een ziekenhuis in Leiderdorp dan dien je jullie baby aan te geven in Leiderdorp met de vermelding dat de woonplaats Nieuw-Vennep is. In veel grote ziekenhuizen is inpandig een gemeenteloket aanwezig dat speciaal geopend is voor geboorteaangifte.

Wat heb je nodig bij aangifte van de baby?

Voor de geboorte aangifte van jouw baby heb je de volgende zaken nodig:

  1. Jullie 'trouwboekje' of anders een afschrift van de akte dat het kind door jou erkend is
  2. Optie: Akte van (achter) naamskeuze, indien je niet wilt dat de achternaam van de baby automatisch die van de man krijgt, waarmee de moeder op het moment van de geboorte van de baby mee is getrouwd
  3. Legitimatiebewijs van de aangever
  4. Kaartje van het ziekenhuis / verloskundige met hier op tijdstip en locatie van de geboorte en het geslacht van de baby
  5. Een voornaam voor jouw baby
  6. Adres van de aangever, de moeder en het adres waar de baby zal gaan wonen
 

Top 10 babynamen van 2009 >

Wat zijn de populairste Hollandse meisjesnamen en jongensnamen van dit moment?

Rectangle